Kanaalzwemmer Jan van Scheijndel (73) overleden

Op 3 maart jl. is op 73 jarige leeftijd de haagse kanaalzwemmer Jan van Scheijndel overleden. Deze markante hagenaar heeft eind zestiger jaren de oversteek tussen Engeland en Frankrijk in 12 uur 47 minuten met succes volbracht. In het jaar ervoor baarde Jan opzien door met zijn estafetteploeg “Haagse Bluf” in 09.29 uur een tijd neer te zetten die gedurende 41 jaar stand hield als snelste Nederlandse estafette oversteek. Pas vorig jaar was een Nederlands team (IJsselmeerbikkels) in staat om deze tijd te verbeteren.

Jan is de grondlegger geweest van “de IJsselmeer marathon” . Deelname aan de langste zwemwedstrijd van Nederland is inmiddels meer dan 40 jaar voor vele Nederlandse lange afstandzwemmers een uitdaging geweest. Het overbruggen van de afstand tussen Stavoren en Medemblik maakt elk jaar deel uit van de Open Water kalender.

Begin jaren ’70 was Jan zwemtrainer bij DES uit Den Haag. In enkele jaren bouwde hij een zwemploeg die zich meette met de beste clubteams van Nederland. Het team draaide mee in de hoogste zwemcompetitie van Nederland en leverde in die tijd verschillende zwemmers aan de nationale ploeg. Om gezondheidsredenen was Jan halverwege de jaren 70 genoodzaakt zijn trainersloopbaan te beëindigen.

Jan was in staat om mensen boven zichzelf uit te laten stijgen. Met veel humor, bluf en soms een “strenge”ondertoon waren vele zwemmers bereid om het beste uit zichzelf te halen.

Jan is voor zijn verdienste aan de zwemsport door de gemeente Den Haag geëerd met de Haagse sportpenning.

Hierbij wil Zwemfan iedereen sterkte wensen bij dit gemis van een groot sportman!

1 thoughts on “Kanaalzwemmer Jan van Scheijndel (73) overleden

  1. Helaas was ik niet op de hoogte van het overlijden van Jan. Ondanks dat we heel weinig contact hadden de laatste jaren, was een weerzien op een feest van DES letterlijk een feest! Jan kende ik als een vrolijke vent die zeer toegankelijk was. We hebben samen in estafette vorm het kanaal bedwongen in een wereldrecordtijd en later heb ik hem mogen assisteren bij de trainingen van DES. Ik heb daar zowel met Jan met zijn ploeg en bestuurders van DES een wereldtijd mogen beleven. Ik kreeg toch maar het vertouwen om zijn ploeg naar de Nederlandse kampioenschappen te mogen begeleiden. Het was voor mij een leerzame tijd. Via deze onpersoonlijke weg wens ik de nabestaanden van Jan veel sterkte toe met dit grote verlies. Ron Verroen.

Plaats een reactie